1. Home
  2. Nieuws & Tips
  3. Alles over buiten stucwerk

Alles over buiten stucwerk

Zit jij er aan te denken om de buitenkant van je huis aan te laten pakken? Of wil je een mooi muurtje om je tuin in plaats van een gammel hekje? Dan is stucwerk wellicht de oplossing. Stucwerk op de buitenmuren van je huis zorgt voor een goede isolatie waardoor het een duurzame optie is voor een opknapbeurt. Of er nu beschadigingen in de muur zitten die je weg wilt werken of je gewoon een nieuw, strak uiterlijk wil, stucwerk is helemaal van deze tijd. Maar hoe weet je dat het goed gedaan wordt en je straks niet met lekkages of bladderend stucwerk zit omdat het niet waterdicht bleek te zijn? Hier lees je alles wat je wilt weten of het stucen van je buitenmuren.

Duurzaam en gemakkelijk in onderhoud

Tegenwoordig worden huizen steeds vaker voorzien van een stucwerk laag aan de buitenkant, in plaats van een stenen afwerking. Het grootste voordeel hiervan is dat stucwerk een uitstekend isolatie materiaal is. Bovendien kun je een extra dikke laag laten stucen, tot maar liefst 15 cm, om voor extra isolatie te zorgen. Dit is een duurzame oplossing die ervoor zorgt dat je huis koel blijft in de zomer en warm in de winter. Hierdoor zijn je stookkosten minder en is een airconditioner niet nodig. Bovendien is het een stevig materiaal wat gemakkelijk schoon te maken is. In de voegen van bakstenen kan gemakkelijk schimmel of mos ontstaan als het erg vochtig wordt. Bij stucwerk haal je er een doekje overheen en dan is het weer schoon.

Door weer en wind

Ondanks dat er in het huis wordt geleefd en er altijd risico’s zijn dat er objecten zoals meubelen (maar ook mensen of huisdieren) tegen de muren stoten, krijgt de buitenkant van het huis een stuk meer te verduren. We hebben het zelf wellicht niet zo door, maar er komt een hele hoop vuil en water tegen de muren van onze huizen aan. De keuzes voor de afwerking van de buitenkant van je huis zijn daarom beperkter dan binnen omdat het waterdicht en stevig moet zijn. Toch zijn er nog steeds verschillende keuzes te maken die jouw huis de uitstraling kunnen geven waar je naar zoekt.

Pleisterwerk voor een strakke afwerking

Een veelgebruikt stucwerk is pleisterwerk. Het wordt vooral gebruikt als dekkende laag over een stenen muur of een muur met veel beschadigingen en ongelijkheden. Het voordeel is dat het een mooie, gladde afwerking biedt die gemakkelijk schoon te houden is.

Spachtelputz met een kleurtje

Een andere optie voor buiten stucwerk is spachtelputz. Het grootste voordeel hiervan is, dat het direct met een leuke kleur kan worden aangebracht. Nu zijn kleuren niet in alle gemeentes zomaar toegestaan, maar zelfs als je je huis wit of grijs wilt hebben, heeft spachtelputz een voordeel. Bij andere soorten stucwerk moet je er achteraf nog overheen verven en deze verflaag kan verkleuren. Wanneer de kleur in het stucwerk zit, scheelt dit dus het achteraf verven en bovendien is het onderhoudsvriendelijker. Stucwerk is vrij gemakkelijk schoon te maken, waardoor je binnen mum van tijd weer een stralend witte muur hebt, zonder het over te moeten schilderen.

Schuurwerk voor een passend patroon

Wil je liever een mooi patroon in je muur dan een flitsend kleurtje? Ga dan voor schuurwerk. Bij schuurwerk wordt, na het aanbrengen en gedeeltelijk drogen van het stucwerk, een patroon naar wens aangebracht. Dit kan worden gedaan met een grove of fijne korrel. Het voordeel hiervan is dat het handmatig wordt gedaan, waardoor je altijd een uniek patroon zult krijgen. Het nadeel daarvan is, dat er veel tijd in gaat zitten en het over het algemeen dus duurder is. Bovendien is een grove korrel lastiger schoon te houden. Toch is dit een goed alternatief als je bijvoorbeeld van de gemeente geen kleur aan je huis mag aanbrengen, maar het wel een unieke blik wilt geven.

Wat zijn de nadelen van buiten stucwerk?

Ondanks dat stucwerk aan de buitenkant van het huis een mooie, moderne uitstraling geeft en het heel veel voordelen heeft qua isolatie, zitten er wel wat haken en ogen aan. We willen het geen nadelen noemen, maar het kost een beetje tijd en planning. Het eerste obstakel is dat het niet in alle gemeentes is toegestaan om zomaar de buitenkant van je huis te stucen. Daar waar nieuwbouwwoningen vaak al gebruik maken van stucwerk, en het dus waarschijnlijk weinig problemen oplevert, zijn oude huizen vaak nog voorzien van een stenen uiterlijk. Je zult altijd navraag moeten doen of het toegestaan is om de buitenkant van jouw huis aan te pakken. Mogelijk heb je een vergunning nodig om aan de slag te gaan, wat helaas weer kosten met zich meebrengt. In de meeste gevallen zal de achterkant van het huis geen probleem zijn.

Een tweede obstakel is dat je precies de juiste weersomstandigheden nodig hebt om aan de slag te gaan. Het is niet mogelijk om te stucen in de stromende regen omdat de regen dan mengt met het pleister. In ons regenachtige landje kan dit dus voor oponthoud zorgen. Ook in de brandende zon gaat het fout, omdat het pleisterwerk dan te snel opdroogt en het voor ongelijkheden kan zorgen. Zit je er aan te denken om zowel de binnenkant als de buitenkant aan te pakken? Doe dit dan tegelijk. Zo kunnen de stucadoors buiten aan de slag als het weer het toelaat, en binnen aan de slag als het weer minder ideaal is.

Wat kost het stucen van de buitenkant van mijn huis?

Uiteraard zijn er verschillende factoren die meewegen bij het kostenplaatje van je stucwerk opdracht. De belangrijkste factoren zijn het oppervlakte en het type stucwerk. Dit wil niet automatische zeggen dat een twee keer zo groot oppervlakte ook twee keer zo duur is. Vaak is het in verhouding goedkoper om direct een groter oppervlakte aan te laten pakken omdat het materiaal dan ook in grote hoeveelheden kan worden ingekocht, waarop vaak een korting wordt gegeven. Wil je precies weten wat de kosten gaan zijn? Vraag dan direct een offerte aan. Ben je op zoek naar een stucadoor in Apeldoorn of omgeving? Dan bespaar je bij ons op voorrij kosten. Wij zijn een stucadoorsbedrijf in Apeldoorn met jaren lange ervaring in verschillende soorten stucwerk. Wij kijken graag met jou wat er bij jouw wensen past.

ico-1

SINDS 1992 ERKEND

Als officieel stukadoorsbedrijf.

LEES MEER
ico-2

27 JAAR ERVARING

In het afbouw- en stukadoors vak.

LEES MEER
ico-3

5 JAAR GARANTIE

Op het door ons uitgevoerde werk.

LEES MEER

LAATSTE
PROJECTEN

Wij verzorgen velerlei onderhouds- en decoratiewerkzaamheden ten behoeve van zowel particulieren als zakelijke klanten. Ons werk onderscheidt zich door vakmanschap en bovenal, het met plezier afleveren van maatwerk. Alle door ons geleverde diensten beloven een karakteristiek uiterlijk. Bovendien is de kwaliteit gewaarborgd doordat het hard, stootvast, kleurecht en duurzaam wordt afgewerkt, zodat het ook weinig onderhoud nodig heeft.

LEES MEER

ONZE
DIENSTEN

Ons aanbod in diensten is legio en blijft zich uitbreiden. Samen komen wij altijd tot een oplossing gelet op de ultieme combinatie van kwaliteit en uiterlijk. Wij bieden een uitputtend scala aan soorten stucwerk; voor een ieder wat wils bezitten wij over de nodige vakkunde om uw wensen tot waarheid te laten komen. Kijk gerust rond, al onze diensten staan beschreven op onze website. Heeft u een specifieke wens en staat het er niet tussen? Schroom dan niet om contact op te nemen.

LEES MEER

Heeft u stukadoorswerk of afbouwwerkzaamheden?

Wij nemen u graag dit werk uit handen. Vraag hier een vrijblijvend offerte aan.