1. Home
  2. Nieuws & Tips
  3. Hoeveel kost het stuken van mijn woonkamer?

Hoeveel kost het stuken van mijn woonkamer?

Je kunt je waarschijnlijk wel voorstellen dat dit geen vraag is waar een eenvoudig direct antwoord op is. De kosten voor het stuken van een woonkamer zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de grootte van de woonkamer en welk type stucwerk je wilt gebruiken. Wil je een decoratief stucwerk waar je verder niks meer aan hoeft te doen, of is het de ondergrond voor een mooi behang of likje verf? En wil je ook het plafond laten stuken of gaat het enkel om de muren? Als je een concreet antwoord wilt op de vraag hoeveel het kost om je woonkamer te stuken kun je het beste direct een offerte aanvragen. Maar we zullen je hier een stukje op weg helpen met waar je rekening mee moet houden en welke gemiddelde prijzen er zijn voor verschillende klussen. We hopen dat dit je in ieder geval op weg helpt.

Het verschil in type stucwerk

De belangrijkste factor voor het bepalen van de prijs van jouw stucwerk opdracht is welk materiaal je wilt gebruiken. Dit zit hem in zowel de materiaalkosten, maar ook de hoeveelheid werk die de stukadoor er aan kwijt is.

Spackspuitwerk: Zo is bijvoorbeeld spackspuitwerk gemakkelijk aan te brengen omdat het machinaal gaat, en niet handmatig aangebracht hoeft te worden. Dit scheelt een stukadoor aanzienlijk tijd, waardoor de prijs laag ligt. Spackspuitwerk is van oorsprong wit, maar je kunt er kleur aan toevoegen. Voor dit kleurtje wordt weer iets meer gevraagd. De prijzen liggen tussen €5 en €11 per m2.

Behang- of saus klaar stucwerk: Andere vrij goedkope opties zijn behang- of saus klaar stucwerk. Beide soorten worden gebruikt als onderlaag voor behang of verf (saus), waarbij behang klaar stucwerk iets grover is en daardoor iets goedkoper. De prijzen liggen tussen €8 en €23 per m2, maar daar komen dus de kosten van de verf of het behang nog bij.

Sierpleister: Geen zin om zelf nog te moeten verven of behangen? Dan kun je ook voor sierpleister gaan. Dit heb je in veel verschillende soorten en maten met uiteraard ook verschillende prijsklassen. Je kunt voor een mooie strakke afwerking gaan met bijvoorbeeld een marmer patroon of een grovere korrelstructuur. De prijs hiervoor ligt tussen €12 en €23 per m2, maar dan ben je wel gelijk klaar. Bovendien is dit vaak een stevigere laag die beter tegen een stootje kan dan bijvoorbeeld spackspuitwerk. Het gaat dus over het algemeen langer mee.

Wat wil je laten stuken?

Er zit ook een verschil in wat je precies wilt laten stuken. Wil je ook het plafond laten doen? Dan kom je vaak duurder uit. Het plafond is lastig te bereiken, waardoor het meer werk kost en er dus een hoger prijskaartje aan hangt. Het kan dus zomaar zijn dat je van vrienden hoort dat ze voor een x bedrag hun woonkamer hebben laten stuken, maar jij voor een kleinere woonkamer duurder uitkomt omdat je ook het plafond wilt laten aanpakken. Houd er rekening mee dat de prijs voor het plafond meestal de maximale prijs is die je bij prijs indicaties tegen komt. Het is dus bijvoorbeeld eerder €23 per m2 sierpleister dan €12 per m2.

Het oppervlakte van de te stuken ruimte

Naast het feit dat een plafond stuken duurder is dan een muur, verschilt de prijs ook per hoeveelheid werk. Een groter oppervlakte kan in verhouding goedkoper zijn dan een kleine ruimte. Een grote ruimte of meerdere ruimtes tegelijk, dus bijvoorbeeld ook de hal, badkamer of slaapkamer, biedt een stukadoor in één keer een grote hoeveelheid werk. Vaak wordt in zo’n geval een lagere prijs per m2 gerekend omdat de stukadoor waarschijnlijk met grootvoordeel materiaal kan inkopen. Bovendien kost tijd ook geld. Een grote klus is voor een stukadoor een stuk voordeliger, waardoor jij weer een betere prijs kunt afspreken. Zit je er dus aan te denken om ook andere ruimtes te laten stuken? Geef dit dan direct aan, wellicht is er een aantrekkelijke deal te maken waardoor je goedkoper uit komt dan wanneer je de tweede ruimte pas later laat aanpakken.

Wellicht loont het ook om eens aan te kloppen bij de buren en te kijken of zij ook interesse hebben in stucwerk. Ondanks dat het een ander huis is, scheelt het de stukadoor aan tijd en kosten door in één keer meerdere huizen in één straat aan te pakken. En misschien is de stukadoor je zo dankbaar voor het extra werk, dat je er nog wat korting voor kunt krijgen.

Houd rekening met voorrijkosten

Een andere factor die de prijs flink omhoog kan brengen zijn de voorrijkosten. Heb je bijvoorbeeld een stucwerk opdracht in Apeldoorn? Dan is het waarschijnlijk goedkoper om een stukadoor uit Apeldoorn in te schakelen dan één uit Maastricht. Je kunt er vanuit gaan dat de reistijd naar Apeldoorn aan jou wordt doorberekend.

Trucjes om de kosten te drukken

In sommige gevallen kun je zelf wat voorwerk doen om zo de kosten te drukken. Naast het kiezen voor een behang- of saus klaar stucwerk, waarbij je zelf later nog moet behangen of verven, zijn er nog wat werkjes die je zelf zou kunnen doen. Zo kunnen er om verschillende redenen gaten en scheuren in de muren ontstaan. Deze kun je vaak zelf dichten, waardoor je de stukadoor weer werk bespaard. Houd er wel rekening mee dat dit niet altijd de oplossing is, soms is er alsnog een extra laag nodig om de muur te herstellen voordat het gestuukt kan worden. Wees dus altijd eerlijk tegen de stukadoor over de staat van de muren, zodat je later niet voor verassingen komt te staan. Verder kun je zelf ook helpen door alvast de meubelen aan de kant te schuiven en met plastic af te dekken. Dit scheelt de stukadoor in tijd en jou daarin in kosten.

Dit geeft je een beetje een indicatie van de kosten voor verschillende soorten stukwerk. Wil je precies weten hoeveel jouw stukwerk opdracht gaat kosten? Vraag dan direct een offerte aan.

ico-1

SINDS 1992 ERKEND

Als officieel stukadoorsbedrijf.

LEES MEER
ico-2

27 JAAR ERVARING

In het afbouw- en stukadoors vak.

LEES MEER
ico-3

5 JAAR GARANTIE

Op het door ons uitgevoerde werk.

LEES MEER

LAATSTE
PROJECTEN

Wij verzorgen velerlei onderhouds- en decoratiewerkzaamheden ten behoeve van zowel particulieren als zakelijke klanten. Ons werk onderscheidt zich door vakmanschap en bovenal, het met plezier afleveren van maatwerk. Alle door ons geleverde diensten beloven een karakteristiek uiterlijk. Bovendien is de kwaliteit gewaarborgd doordat het hard, stootvast, kleurecht en duurzaam wordt afgewerkt, zodat het ook weinig onderhoud nodig heeft.

LEES MEER

ONZE
DIENSTEN

Ons aanbod in diensten is legio en blijft zich uitbreiden. Samen komen wij altijd tot een oplossing gelet op de ultieme combinatie van kwaliteit en uiterlijk. Wij bieden een uitputtend scala aan soorten stucwerk; voor een ieder wat wils bezitten wij over de nodige vakkunde om uw wensen tot waarheid te laten komen. Kijk gerust rond, al onze diensten staan beschreven op onze website. Heeft u een specifieke wens en staat het er niet tussen? Schroom dan niet om contact op te nemen.

LEES MEER

Heeft u stukadoorswerk of afbouwwerkzaamheden?

Wij nemen u graag dit werk uit handen. Vraag hier een vrijblijvend offerte aan.