1. Home
  2. Nieuws & Tips
  3. Welk stucwerk is geschikt voor badkamers?

Welk stucwerk is geschikt voor badkamers?

Zit je er aan te denken om de badkamer aan te pakken maar weet je niet precies hoe en wat? Overweeg je de tegels te vervangen met mooi stucwerk voor een strakke afwerking, maar weet je niet precies waar je op moet letten? Lees snel verder, we zullen je zo goed mogelijk uitleggen wat je nodig hebt voor een mooie maar vooral ook waterbestendige aanpak. Wel zo handig, voor zo’n vochtige badkamer.

Het grote voordeel van stucwerk ten opzichte van tegels is dat het een stuk hygiënischer is. Je hebt geen last meer van naden en voegen waar zich vuil in kan ophopen. Dit scheelt je ook een hoop tijd met schoonmaken. Gewoon een doekje over de muur in plaats van uren schrobben om de geel of zwart geworden voegen weer wit te krijgen. Maar niet elk stucwerk is geschikt voor de vochtige omgeving van de badkamer. Fijn dat het schoner is, maar als je stucwerk niet waterdicht is, kan dit natuurlijk nog steeds voor de nodige problemen zorgen. Het is daarom belangrijk om jouw badkamer van goed waterdicht stucwerk te voorzien.

Er zijn 4 soorten stucwerk geschikt voor de badkamer, namelijk Beton Ciré, Tadelakt en Microcement & Microbeton. Vanzelfsprekend heeft elk stucwerk zijn voordelen en eigen look, wat we hier onder verder zullen toelichten

Eeuwen oud Beton Ciré stucwerk

Beton Ciré is een cementgebonden stucsoort die bovendien slijtvast is en dus lang mee gaat. Dit materiaal werd eeuwen geleden al gebruikt door de Grieken en Romijnen voor onder andere bruggen en viaducten. De cementbasis maakt het een duurzaam alternatief voor stucwerk op basis van kalk. Een ander voordeel van Beton Ciré stucwerk is dat het een alkalisch materiaal is, wat wil zeggen dat het van zichzelf al schimmelwerend is en geen ideale plek voor bacteriën. Het enige waar je wel op moet letten is dat er geen water en zeep in blijft staan, omdat dit de beschermlaag aantast. Deze beschermlaag is wat het stucwerk waterdicht maakt, aangezien Beton Ciré van zichzelf niet waterdicht is. Het wordt daarom meestal alleen op de muren en het plafond van de badkamer en niet bijvoorbeeld in de douche zelf.

Marokkaans Tadelakt stucwerk

Tadelakt is een traditioneel stucwerk uit Marokko en betekent “masseren” of “inwrijven” in het Berbers. De afwerking wordt gedaan door de substantie te “masseren” met behulp van een half-edelsteen zoals agaat. Hierdoor ontstaat een uniek wolkerig patroon en glanzend uiterlijk. Het is een uniek materiaal dat alleen in Marokko wordt gemaakt en erg arbeidsintensief is. Hierdoor is het ook zeker niet de goedkoopste optie die er beschikbaar is. Het is wel een duurzame afwerking omdat het stootvast en ademend is. Pas echter op met zuurhoudende producten, daar kan het materiaal niet tegen. Reinig het dus enkel met milde schoonmaakmiddelen.

Microcement en Microbeton stucwerk

Ben je op zoek naar een milieubewuste optie? Dan wil je wellicht gaan voor microcement of microbeton. Beide zijn weinig milieubelastend en stevige materialen die lang meegaan. Beide zijn ook zeer krasbestendig en kunnen gemakkelijk op bijna elke ondergrond aangebracht worden zonder al te veel voorwerk. Het grote voordeel hiervan is dat je geen last hebt van sloopwerk en dus snel aan te slag kunt met stuken.

Welk stucwerk is het beste voor in de badkamer?

Alle bovengenoemde materialen zijn waterdicht en daardoor geschikt voor de badkamer. De vraag wat het beste materiaal is voor jou, is grotendeels persoonlijk en kunnen we dus niet voor je beantwoorden. Wel kunnen we wat beter toelichten wat de speciale eigenschappen zijn die elke stucsoort uniek maakt.

  • Hygiëne en onderhoud

Zoals we eerder al noemde, is stucwerk een stuk hygiënischer ten opzichte van tegels, omdat je geen last hebt van ophopingen van bacteriën en schimmels in voegen en naden. Bovendien is een glad oppervlakte natuurlijk gemakkelijk schoon te maken, je haalt er een doekje overheen en je bent klaar. Wil je toch nog een beetje extra hygiëne? Dan is Beton Ciré het juiste product voor jou. Door het alkalisch materiaal is het van nature bacterie werend.

  • Glanzende afwerking

Hou jij van een glanzend oppervlak? Dan wil je wellicht voor het Tadelakt stucwerk gaan. Door de unieke afwerking met een half-edelsteen krijgt deze stuclaag een extra glans, die bij de concurrenten niet haalbaar is.

  • Kleurrijke badkamer

Wil je graag kunnen kiezen uit alle kleuren van de regenboog? Dan valt het Tadelakt stucwerk juist weer af. Dit stucwerk is alleen beschikbaar in grijs- en aardetinten zoals rood en bruin. Beton Ciré, Microcement en Microbeton bieden wel de optie om een willekeurige kleur toe te voegen. Microbeton biedt daarbij ook nog de mogelijkheid om patronen in het stucwerk aan te brengen, vanwege de grove structuur en de mogelijkheid om maar liefst 8cm stucwerk aan te brengen.

  • Kosten badkamer stuken

De kosten hangen uiteraard af van verschillende factoren, het voorwerk wat er gedaan moet worden en wie je het laat doen. Elk stucwerk kan over de meeste ondergronden worden aangebracht, maar soms moet daarvoor wel eerst een prime laag aangebracht worden of moeten de voegen tussen tegels gedicht worden. Uiteraard kost dit extra als je het laat doen. Beton Ciré is over het algemeen het goedkoopste, maar vraagt ook vaker om voorwerk. Tadelakt is duurder, vooral omdat het arbeidsintensiever is. Hierbij is de prijs dus ook afhankelijk van een uurloon wat gerekend wordt, terwijl de rest vooral per m2 wordt berekend. Microcement & Microbeton zijn ook duurder van Beton Ciré maar kunnen gemakkelijker aangebracht worden en vragen dus meestal niet om voorwerk. Over het algemeen liggen de prijzen tussen de €100 en €150 per m2.

Elke soort badkamer stucwerk heeft dus zijn voor- en nadelen en hangt vooral af van de persoonlijke voorkeur wat betreft de uitstraling. Het volledig stuken van een badkamer is een trend die we de afgelopen jaren steeds meer op zien komen, vanwege de unieke uitstraling die het biedt. Geen enkel stucwerk is hetzelfde en het ligt er net aan wat je zelf mooier vindt. Welke optie je ook kiest, je weet zeker dat het je geld waard is. Stuken is een ontzettend duurzaam alternatief op tegels, waar je zeker nog jaren plezier van gaat hebben.

 

ico-1

SINDS 1992 ERKEND

Als officieel stukadoorsbedrijf.

LEES MEER
ico-2

27 JAAR ERVARING

In het afbouw- en stukadoors vak.

LEES MEER
ico-3

5 JAAR GARANTIE

Op het door ons uitgevoerde werk.

LEES MEER

LAATSTE
PROJECTEN

Wij verzorgen velerlei onderhouds- en decoratiewerkzaamheden ten behoeve van zowel particulieren als zakelijke klanten. Ons werk onderscheidt zich door vakmanschap en bovenal, het met plezier afleveren van maatwerk. Alle door ons geleverde diensten beloven een karakteristiek uiterlijk. Bovendien is de kwaliteit gewaarborgd doordat het hard, stootvast, kleurecht en duurzaam wordt afgewerkt, zodat het ook weinig onderhoud nodig heeft.

LEES MEER

ONZE
DIENSTEN

Ons aanbod in diensten is legio en blijft zich uitbreiden. Samen komen wij altijd tot een oplossing gelet op de ultieme combinatie van kwaliteit en uiterlijk. Wij bieden een uitputtend scala aan soorten stucwerk; voor een ieder wat wils bezitten wij over de nodige vakkunde om uw wensen tot waarheid te laten komen. Kijk gerust rond, al onze diensten staan beschreven op onze website. Heeft u een specifieke wens en staat het er niet tussen? Schroom dan niet om contact op te nemen.

LEES MEER

Heeft u stukadoorswerk of afbouwwerkzaamheden?

Wij nemen u graag dit werk uit handen. Vraag hier een vrijblijvend offerte aan.