1. Home
  2. Nieuws & Tips
  3. Zelf stucen of inhuren van een stukadoor?

Zelf stucen of inhuren van een stukadoor?

In het tijdperk van YouTube en zelfhelp video’s gaan mensen steeds vaker zelf aan de slag met klussen in en om het huis. Niks mis mee natuurlijk. Maar wanneer is het verstandig om het zelf te doen, en wanneer kun je beter de hulp van een professional inschakelen? Twijfel jij of je je stucwerk zelf kunt doen, of toch een vakman wilt inhuren? Hier lees je alles wat je moet weten voor je zelf aan de slag gaat. Zo kun je zelf een afweging maken tussen het zelf doen of een stukadoor inhuren.

Geld en tijd besparen

In de meeste gevallen kiezen mensen ervoor om zelf klussen op te knappen om zo tijd en geld te besparen. Maar in hoeverre is dat echt het geval, als je het zelf nog nooit hebt gedaan? Alles is natuurlijk te leren en wij begrijpen ook dat het leuk is om zelf aan je huis te klussen. Maar hoeveel tijd gaat er in zitten om echt te zorgen dat je goed voorbereid bent voor je aan de slag gaat? En hoeveel geld bespaar je, als je vrije dagen op moet nemen om het zelf snel af te krijgen? Er zijn online veel behulpzame filmpjes en blogs te vinden die je kunnen helpen met elke klus die je kunt bedenken. Van het ophangen van een schilderij tot het maken van je eigen meubelen. Maar hoe groter de klus, hoe meer filmpjes je zult moeten kijken om het echt onder de knie te krijgen. De vraag is dan, hoeveel tijd je echt bespaard als je zelf een beetje het wiel opnieuw uit moet vinden.

Voorbereiding is het halve werk

Het eerste waar je rekening mee moet houden is het voorbereidende werk. Naast het kijken van doe het zelf video’s moet je weten wat er gedaan moet worden voor je aan de slag kunt. Allereerst moet je beslissen welk stucwerk je wilt gebruiken. Voor gewone muren in de woonkamer, hal of slaapkamer kun je elke vorm van stucwerk meestal wel gebruiken. Echter zijn ze niet allemaal even stevig en duurzaam. Wil je de achterwand van de keuken of een muur in de badkamer stucen? Dan moet het ook nog eens waterdicht zijn. Je zult dus eerst goed onderzoek moeten doen naar welk stucwerk materiaal je wilt gebruiken. Vervolgens moet je goed weten welke verhoudingen je nodig hebt van de ingrediënten, om te voorkomen dat je mengsel te waterig of te stug wordt. Wil je een kleur aan je stucwerk toevoegen? Dan is het ook belangrijk dat dit in de juiste verhouding wordt toegevoegd zodat je lichtblauwe muur niet opeens donkerblauw wordt.

Weet je welk stucwerk je wilt toepassen? Dan begint het echte voorwerk. Voordat je het pleister mengsel kunt aanbrengen moet je er eerst voor zorgen dat de muur glad en schoon is. Eventuele gaten van schilderijen en plankjes moeten gedicht worden en de muur moet vetvrij gemaakt worden. Als je deze stappen overslaat, loop je het risico dat het stucwerk loslaat en kun je weer opnieuw beginnen. Vervolgens voeg je een primer laag toe en daarna het pleister. De grootste uitdaging hierbij is om het recht en strak te krijgen. Fouten kun je niet later herstellen en je kunt niet altijd extra lagen toevoegen om het recht te krijgen.

Wat is het voordeel van een vakman?

Het inhuren van een vakman ten opzichte van het zelf doen heeft een aantal voordelen.

  • Een vakman heeft de kennis

Allereerst weet een vakman alles al, en kan deze dus direct aan de slag. Bovendien is de kans op fouten met zowel het mixen als het afwerken minimaal. Stucwerk is een zeer duurzame optie die jaren lang meegaat. Als je het zelf doet en er zitten oneffenheden in het eindresultaat, zul je daar dus jaren lang tegenaan moeten kijken. Mislukt stucwerk achteraf laten herstellen is een stuk prijziger dan het in één keer door een stukadoor te laten doen. Bovendien kunnen stukadoors je voorzien van mooie patronen en structuren, die je zelf waarschijnlijk niet bereikt met enkel wat doe het zelf video’s. Wil je dus een uniek stucwerk, huur dan zeker een vakman in.

  • Bespaar kosten door grootinkoop

Verder kan het qua kosten toch goedkoper uitkomen. Stukadoors hebben vaak deals met groothandels waardoor ze de materialen goedkoper kunnen inkopen omdat het in grote hoeveelheden wordt gekocht. Uiteindelijk komt voor jou de prijs dan lager uit dan wanneer je het zelf aanschaft.

  • Bespaar tijd door ervaring

Verder zal een stukadoor het werk een stuk sneller doen. Stucwerk is heel precies werk en elke oneffenheid blijft voor altijd zichtbaar. Als je zelf aan de slag gaat, moet je dit dus zeer secuur doen. Het is niet zo eenvoudig als je een likje verf waar je weer overheen kan verven als je een stukje hebt gemist. Stucwerk moet in één keer goed gedaan worden, en zal een beginner veel tijd kosten. Een vakman heeft ervaring en daardoor een handigheid ontwikkeld waardoor deze de taak veel sneller zal kunnen uitvoeren.

Ons advies

Al met al raden wij je aan om een vakman in te huren, vooral voor grote klussen. Wil je toch zelf aan de slag? Begin dan klein, met een muurtje in een werkkamer of slaapkamer waar eventuele foutjes niet zo storend zijn of waar je een grote kast voor kunt zetten als het heel erg is. Wil je zeker weten dat het in één keer goed gaat? Besteed het dan uit. Goed stucwerk hoeft ook helemaal niet duur te zijn. Je kunt bijvoorbeeld kiezen voor een sausklaar stucwerk, waar je uiteindelijk zelf nog dat likje verf overheen doet. Dit is een goedkope optie waarbij je toch zelf nog een deel van het werk kunt doen. Vraag gerust een offerte aan om precies te berekenen hoeveel het kost. Zoek je een stucadoor in Apeldoorn of omgeving? Dan bespaar je ook nog eens op voorrij kosten.

ico-1

SINDS 1992 ERKEND

Als officieel stukadoorsbedrijf.

LEES MEER
ico-2

27 JAAR ERVARING

In het afbouw- en stukadoors vak.

LEES MEER
ico-3

5 JAAR GARANTIE

Op het door ons uitgevoerde werk.

LEES MEER

LAATSTE
PROJECTEN

Wij verzorgen velerlei onderhouds- en decoratiewerkzaamheden ten behoeve van zowel particulieren als zakelijke klanten. Ons werk onderscheidt zich door vakmanschap en bovenal, het met plezier afleveren van maatwerk. Alle door ons geleverde diensten beloven een karakteristiek uiterlijk. Bovendien is de kwaliteit gewaarborgd doordat het hard, stootvast, kleurecht en duurzaam wordt afgewerkt, zodat het ook weinig onderhoud nodig heeft.

LEES MEER

ONZE
DIENSTEN

Ons aanbod in diensten is legio en blijft zich uitbreiden. Samen komen wij altijd tot een oplossing gelet op de ultieme combinatie van kwaliteit en uiterlijk. Wij bieden een uitputtend scala aan soorten stucwerk; voor een ieder wat wils bezitten wij over de nodige vakkunde om uw wensen tot waarheid te laten komen. Kijk gerust rond, al onze diensten staan beschreven op onze website. Heeft u een specifieke wens en staat het er niet tussen? Schroom dan niet om contact op te nemen.

LEES MEER

Heeft u stukadoorswerk of afbouwwerkzaamheden?

Wij nemen u graag dit werk uit handen. Vraag hier een vrijblijvend offerte aan.